Bijuteriile din argint. Ghid complet pentru îngrijirea lor

Așa cum faci și cu hainele sau cu încălțările, ți-ai dat seama că nu ai făcut ordine de mult timp în biju-uri și că toate sunt destul de încâlcite când cauți una anume. Îți faci timp, te așezi frumos și dai start acțiunii de organizare a cerceilor, brățărilor de tot felul și a lănțișoarelor și colierelor. 

Nici nu separi bine două lănțișoare încurcate că îi vezi unuia dintre ele culoarea puțin ciudată. Un maroniu care transformă practic argintul într-un metal nu foarte viu și strălucitor. Dai să te uiți mai bine și constați că multe dintre bijuteriile tale din argint sunt așa. Deci, dacă în primă fază aveai doar o activitate simplă de ordonare gablonzuri pe ziua de azi, brusc te-ai trezit și cu o alta, care e chiar mai importantă decât prima pentru că te-ai fi trezit când aveai nevoie de ele că nu le puteai purta așa. 

Și pentru că știm că nu ești singura care trece prin așa ceva, te invităm să citești ghidul nostru complet despre bijuteriile de argint și grija față de acestea. 

Ce faci, deci, cu bijuteriile de argint și cum trebuie să te îngrijești îndeaproape de ele? 

Universul argintului și a îngrijirii lui se învârte în jurul a mai multor aspecte care trebuie menționate și avute în vedere. Îți garantăm însă că după ce citești informațiile de mai jos, nu vei mai avea nicio necunoscută în ceea ce privește argintul din garderoba ta!

Care sunt factorii care determină oxidarea argintului? 

Cel mai important factor care afectează argintul este chiar aerul, dar cum nu poți evita acest aspect, atunci vei avea grijă să iei măsurile necesare privind curățarea acestuia la timp. În mediile umede argintul oxidează în mod accelerat așa că citește cu interes aspectele de mai jos în acest sens. 

  • Mediul umed și sărat are efectul de coroziune a argintului ceea ce în traducere liberă ar însemna apa mării și transpirația. 
  • Lâna, latexul, cauciucul și vopselele chimice fac din argint un metal care oxidează mai ușor. 
  • Petele de culoare neagra care apar sunt din cauza abraziunii metalice și are loc când metalul intră în contact cu produse cosmetice care conțin zinc sau calamină. 

Prevenirea deteriorării argintului și păstrarea acestuia 

E clar că ești iubitoare de argint, căci altfel nu ai fi cu ochii și atenția pe acest articol. 😊 Cu siguranță știi și cât este de importantă și păstrarea acestuia, nu doar curățarea lui. Ei bine, acest aspect chiar contează. În primul rând argintul nu trebuie păstrat în încăperi cu temperaturi ridicate sau peste care să bată razele soarelui. Puțin probabil că ai pus biju-urile tale undeva la fereastră, dar gândește-te ce temperaturi preferi în casă sau în camera în care ții bijuteriile tale iarna și dacă aceasta le afectează în vreun fel.

Ca să nu ajungi în situația în care nu mai știi cum să le cureți și să le redai frumusețea, ideal ar fi, ca după momentul cumpărării să ții cont de următoarele sfaturi: 

  • În primul rând trebuie să ai grijă ca bijuteriile de argint să nu stea în baie. Umezeala ridicată din încăpere are efect nociv asupra lor, ducând la distrugerea lor. 
  • Purtarea cât mai deasă a acestor bijuterii, contrar unor așteptări, duce la o mai bună păstrare a lor. Corpul nostru are uleiuri naturale care fac ca bijuteriile de argint să-ți păstreze strălucirea și să prevină apariția oricăror pete pe ele.  
  • Depozitează argintul într-o cutie specială, etanșă în care poți să pui chiar o bucată de cretă sau un pliculeț de gel silicat care să prevină apariția umidității. Dacă argintul tău are și pietre prețioase încrustate, această recomandare e cu atât mai importantă cu cât pietrele prețioase sunt chiar mai sensibile la soare și căldură. Cutia nu trebuie să fie mai scumpă decât bijuteriile, nu-ți imagina așa ceva. Atât timp cât este cutie specială pentru bijuterii căptușită cu material fin și moale, închisă etanș, este perfectă. 
  • Nu e rău, ca dacă ai mai multe tipuri de bijuterii să le pui pe fiecare, sau fiecare set în săculeții de pânză speciali ca să eviți încâlcirea lor și zgârierea reciprocă. 

Când să porți bijuteriile de argint? 

Bun, e clar că dacă îți place argintul și îi cunoști valoarea, îl vei alege în mai toate împrejurările vieții. Fie că mergi la job, mergi în vacanță sau ai o petrecere în familie, argintul este acel metal prețios care îți desăvârșește ținuta. Sunt însă situații specifice în care e bine să lași deoparte argintul ca să nu-l deteriorezi și să eviți drumurile ulterioare ca să-l readuci la strălucirea inițială. 

Când să nu porți bijuteriile de argint? 

Dacă pleci dimineața din casă și ai un program plin care include și sală, saună sau poate un cocktail lângă o piscină, în mod sigur vei pleca echipată cu bijuteriile. Sau dacă ai ajuns acasă și ai intrat direct în treburi, te-ai cufundat suficient de adânc în ele încât nu-ți mai stă mintea la altele. Doar că e bine să fii atentă la conjuncturile în care argintul nu are ce căuta pe pielea ta: 

  • Una dintre situațiile în care nu este recomandată purtarea bijuteriilor de argint este în timp ce mergi la sală, faci exerciții fizice acasă sau ai ieșit la alergat. 
  • O altă situație este când te ocupi de treburile din bucătărie, speli vasele, gătești sau ții mâinile în umezeală sau diverse lichide. Pe lângă lichidele care pot deteriora argintul, produsele de curățenie au unele substanțe în ele despre care nu poți să știi cum atacă sau nu argintul pe care îl porți! Fii precaută! Iar dacă prepari și ceva mâncăruri cu ouă sau ceapă să știi că acestea în contact cu argintul îl deteriorează. Acestea sunt alimente ce conțin sulf, iar sulful are asupra argintului același efect ca lumina sau soarele. 
  • Dacă mersul la saună este una dintre activitățile care îți fac plăcere nu uita să dai argintul jos înainte de asta. Umezeala de acolo deteriorează argintul.
  • Piscina sau jacuzzi sunt alte două situații de relaxare în care îți recomandăm să lași bijuteriile deoparte pentru a le proteja. La fel sunt situațiile în care faci duș. Dă-ți întâi bijuteriile jos și apoi. 😊
  • Când stai la plajă, de asemenea, este recomandat să stai fără bijuteriile de argint întrucât expunerea la soare și contactul cu apa au efect nociv asupra metalului prețios. 
  • În îngrijirea personală, atunci când îți masezi pielea cu loțiuni sau folosești produse speciale pentru păr, nu purta bijuteriile de argint. Orice loțiune poate să atragă pete pe argint, deci ai grijă de corpul tău fără nicio bijuterie pe el. 
  • Parfumul poate să schimbe culoarea argintului și poate să producă unele reacții în contactul cu argintul așa că ai mare grijă cum folosești. Bijuteriile de argint se pun după ce te-ai machiat și parfumat ca să limitezi contactul cu acesta.
  • De asemenea, e bine să ai în vedere că dacă îți place să porți lână, ea are sulf și poate să-ți afecteze bijuteriile de argint. 
  • Nu lăsa argintul în bătaia directă a razelor de soare (situație diferită de cea în care stai la plajă 😉), ceea ce, știm, e puțin probabil, dar dacă nu ar fi fost cazuri, nu am fi menționat aceasta indicație. 😊 

Cum cureți corect bijuteriile de argint?

Deși ai citit cu siguranță despre toate substanțele pe care le ai prin casă și care pot să facă minuni pentru argintul tău, realitatea este puțin diferită. Faimoasa lămâie este prea acidă și îți poate distruge acele bijuterii la care ții atât de mult, din argint. La fel se întâmplă și cu bicarbonatul, pasta de dinți, detergenții sau ingredientele pe care le ai în casă precum oțetul. Toate cele amintite au o duritatea prea mare pentru metalul prețios, de aceea este mai bine să nu asculți niciun sfat care îți recomandă așa ceva. 

Una dintre cele mai la îndemână metode cu care nu dai greș este curățarea bijuteriilor tale de argint cu o cârpă moale de bumbac. Serios! Iei o cârpă și începi să freci suprafața de argint. În curățarea argintului trebuie să ai în vedere și momentul de după cumpărare când vrei să îl cureți. De obicei primești o garanție, iar dacă încerci o curățare cu vreun produs dubios, acest lucru este simplu de verificat, deci vei pierde garanția. 

Atenție și la gradul de murdărie al bijuteriilor. Dacă preferi varianta clasică cu cârpa de bumbac, dar ele sunt foarte murdare, atunci nu e rău să le lași puțin la înmuiat în apă călduță pentru ca mai apoi să le tamponezi cu grijă de excesul de apă, să le lași la uscat pe un bumbac moale și să le cureți în continuare tot cu o cârpă moale de bumbac uscată. 

Șervețelele speciale pentru curățarea argintului pot să fie o soluție bună de curățare pentru că îți rezolvă problema în câteva minute și nu mai ai nevoie de niciun drum parcurs până la bijutierii specializați în această acțiune. Însă inclusiv aceste șervețele speciale trebuie cumpărate de la firme avizate, din același motiv pentru care nu îți recomandăm leacurile băbești, de acasă, ca să eviți deteriorarea pietrelor din bijuteriile de argint, deci să nu faci mai rău decât ți-ai propus. Pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când folosești astfel de șervețele sunt: 

  • Sortează bijuteriile și vezi care necesită curățare;
  • Poartă mănuși de unică folosință;
  • Desfă ambalajul șervețelului special pentru curățarea argintului oxidat;
  • Curăță fiecare piesă de argint prin frecarea șervețelului de suprafața argintului;
  • Șterge urmele rămase de la soluția de curățare cu o lavetă curată și moale de bumbac. 

În funcție de câte bijuterii ai, nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute toată această operațiune. Dacă ai însă dubii despre eficiența și succesul acesteia, nu ezita să contactezi firma de unde le cumperi și să-ți programezi un drum la ei pentru curățarea argintului tău. În același timp, dacă bijuteriile tale de argint sunt ceva mai fine, deosebite, atunci îți recomandăm să apelezi la firme specializate sau la lavetele speciale pentru curățat argintul. 

Curățarea argintului la firme specializate 

În general este recomandat să mergi cu bijuteriile la firma de unde le-ai cumpărat. Ei sunt cei mai în măsură să te ajute să le și cureți. Timpul de curățare poate să varieze între câteva minute și câteva zile, în funcție de bijuteriile pe care le duci la curățat. Unele firme sunt specializate chiar în acest domeniu pentru că sunt foarte multe doamne care preferă argint în locul oricăror alt tip de bijuterii, dar nu au timp sau nu știu să le curețe acasă. Apelarea la un specialist le asigură o viață lungă bijuteriilor tale și te scutește și pe tine de orice grijă legată de substanțele cu care ai auzit tu că se face curățarea. 

Cât de des cureți bijuteriile de argint? 

Da, inclusiv ăsta poate să fie un subiect de discuție, care însă poate fi rezolvat cât se poate de rapid și simplu: verifici dacă au aceeași strălucire ca atunci când le-ai cumpărat. Pe de altă parte există și acel tip de bijuterii de argint ceva mai mat, deci în unele cazuri este posibil să nu fie relevant acest criteriu al strălucirii. Pe de altă parte curățarea este în strânsă legătură cu frecvența purtării acestor bijuterii. Dacă bijuteriile tale din argint au și pietre prețioase încrustate, atunci nu e o idee rea să mergi o dată pe an măcar (specialiștii recomandă o dată la șase luni) să beneficiezi de o verificare specializată, atât ca poziționare/fixare a pietrelor, dar și sub aspectul curățării lor. 

Poartă argint! E irezistibil în toate situațiile! 

Da, e prea posibil să pară multe reguli și indicații pentru setul tău de bijuterii din argint. Din câteva priviri însă îți dai seama că recomandările sunt mai mult unele reguli de bun simț, pe care, dacă le urmezi, argintul tău e pus la adăpost de orice impediment. 

Te invităm să vezi noua noastră colecție de bijuterii din argint, iar dacă ai nevoie de mai multe sfaturi privind alegerea bijuteriilor potrivite pentru diferite evenimente din viață, rămâi aproape de noi. 😊